Ga naar de inhoud

Adblue uitschakelen

Met het Adblue systeem uitschakelen, verhelpen wij de meest bekende problemen. Denk aan de melding dat je nog een bepaalde hoeveelheid kilometers kan rijden totdat de auto niet meer wil starten. Wij passen de software aan maken zo niet meer nodig om Adblue bij te tanken. Dit scheelt daarnaast dure reparaties.

Adblue problemen zie je vaak aan een brandend motorstoringslampje. Soms heb je zelfs een beperkt motorvermogen, ook wel bekend als de noodloop. Je merkdealer of garage adviseert vaak om de AdBlue tank te vervangen, of het systeem te laten regenereren.

Wat is Adblue?

AdBlue is een waterachtige oplossing om tot 85 procent van de NOx-uitstoot om te vormen tot water en stikstof. Het product bestaat uit gedemineraliseerd water en ureum. De vloeistof wordt geïnjecteerd in het uitlaatsysteem, tussen de motor en de SCR-katalysator. Het ureum bestaat uit ammoniak en koolstofgas. Bij een temperatuur van 80 graden produceert het ureum NH3. Een chemische reactie breekt hierbij de NOx en het NH3 af tot stikstof en water. AdBlue is biologisch afbreekbaar en het vriespunt is bij -11 graden. Je mag het niet op koude plaatsen bewaren en de samenstelling kan veranderen indien het in direct zonlicht staat.

Gebruikt mijn auto AdBlue?

Het AdBlue-systeem zit hoofdzakelijk in Euro 6 dieselmotoren. In 2006 werd het ingevoerd in vrachtwagens en in 2014 in de autosector.

De belangrijkste merken die Adblue in sommige modellen gebruiken: Audi, BMW, Citroën, Ford, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Mazda, Mercedes, Opel, Peugeot, Seat, Skoda, Toyota en Volkswagen.

In sommige auto’s bevindt de AdBlue-vuldop zich naast de dieseltankdop. Bij andere voertuigen is deze meer weggewerkt. Dat ontmoedigt het uitschakelen van dit systeem natuurlijk alleen maar.

 

Vervangen Adblue-systeem is duur

Het vervangen van een Adblue-systeem bedraagt al snel zo’n 1000 tot 1500 euro (soms meer). Met het risico dat na vervanging van het Adblue-systeem de storingen relatief snel terugkeren. Een eigenaar van een auto met Adblue problemen heeft twee keuzes om de storingen op te lossen: 1. Het Adblue-systeem vervangen. Of 2. Het Adblue-systeem uitschakelen.

Adblue systeem uitschakelen

Door het wegschrijven van een Adblue-systeem stijgt de uitstoot van NOx. Daarna heb je echter geen last meer van vermogensverlies, mogelijk vervuilde motoronderdelen en bijbehorende storingen. 

Bovendien komt je auto na deze aanpassing nog steeds door de APK en dat is natuurlijk mooi meegenomen!


Nee, AdBlue uitschakeling is niet schadelijk voor je motor.