Ga naar de inhoud

Trekauto chiptuning | Meer trekkracht voor aanhanger of caravan

WIj krijgen veel aanvragen voor chiptuning van trekauto’s. Het doel van tuning van trekauto’s is om het trekken van caravans of aanhangers te vergemakkelijken. Het is voor ons belangrijk om te weten of uw auto een turbo heeft, omdat hier vaak grotere prestatiewinst te boeken is. Bij atmosferische benzinemotoren, die geen turbo hebben, is het koppel vaak laag. Zelfs al hebben deze motoren veel PK’s, dan zullen ze niet krachtig genoeg zijn om zware lasten te treken.

Wilt u direct een indicatie van de prestatiewinst van uw trekauto door chiptuning? Bekijk de calculatietool op onze homepage of neem contact op voor een offerte of het plannen van een afspraak.

Caravan trekken met auto

Wilt u een auto kopen of bezit u al een auto voor het trekken van een caravan? Kijk dan eerst of deze een motor met of zonder heeft. Kijk hierna naar de standaard koppel van de auto en wat de potentiële prestatiewinst kan zijn door chiptuning. Zo kunt u een inschatting maken hoe soepel het trekken van een caravan  of aanhanger met uw auto zal verlopen. Hoewel vaak wordt gekeken naar de hoeveelheid pk’s, is het koppel veel belangrijker. Vraag ons gerust naar de chiptuning mogelijkheden van uw trekauto, wij helpen u graag.

Een goed voorbeeld van chiptuning bij trekauto

De BMW 118i uit de E87-generatie (2007-2011) is een goed voorbeeld van het verschil in chiptuning resultaat bij een trekauto met en zonder turbo. Deze auto heeft standaard 145 pk en een koppel van 190 Nm. Chiptuning levert hoogstens 5-10 extra pk’s en Nm’s op, wat niet veel rendement oplevert. Ter vergelijking, de 118D van dezelfde generatie heeft dezelfde pk’s, maar een veel hoger koppel van 300 Nm vanwege de turbo. Met chiptuning kan deze auto 35 pk en 90 Nm extra vermogen leveren. In de praktijk kan de aanwezigheid van een turbo daarom veel verschil maken. De beste trekauto’s bezitten vaak een turbo.